Ta strona używa cookie. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję

Loading...


Szukaj Menu
A A A wysoki kontrast: A A

Portal Promocji Eksportu



Grecy w krainie polskich smaków

Wyślij Drukuj Pobierz dodał: Marta Szajbel | 2016-09-27 11:31:11
targi, grecja, ateny, polska, kuchnia, kucharz, vafidis, sowa, potrawa

12 lutego 2016 r. zwiedzający targi Horeca mogli zobaczyć pokaz kulinarnych umiejętności dwóch wybitnych kucharzy, Theo Vafidisa i Roberta Sowy. Polak i Grek gotowali w duecie, a połączenie kuchni dwóch krajów okazało się w ich wykonaniu prawdziwą ucztą.

 

12 lutego 2016 r. zwiedzający targi Horeca mogli zobaczyć pokaz kulinarnych umiejętności dwóch wybitnych kucharzy, Theo Vafidisa i Roberta Sowy. Polak i Grek gotowali w duecie, a połączenie kuchni dwóch krajów okazało się w ich wykonaniu prawdziwą ucztą. Targi to doroczne wydarzenie, organizowane w największym centrum wystawienniczym w Atenach, Metropolitan Expo. W tym roku impreza ściągnęła liczne firmy zarówno z Grecji, jak i z zagranicy, prezentujące swoje wyroby. Nie zabrakło znakomitych gości, takich jak wspomniany Theo Vafidis. Grek, od lat mieszkający w Polsce, to jeden z najpopularniejszym ambasadorów kuchni śródziemnomorskiej w naszym kraju, ekspert kulinarny, a także osobowość telewizyjna.

theo1

 

Vafidis jedną nogą stojący w Grecji, skąd pochodzi, a drugą w Polsce, gdzie mieszka, stara się nieustannie zachęcać mieszkańców obu państw do wzajemnego delektowania się swoimi narodowymi specjałami. Choć w powszechnym rozumieniu kuchnie obu państw niewiele mają ze sobą wspólnego, działalność Vafidisa pokazuje, że w rzeczywistości jest zupełnie inaczej. Polska kuchnia nie musi bowiem oznaczać ciężkich, tłustych posiłków, czy tradycyjnych, ciężkostrawnych potraw. Rewolucja kulinarna, która przechodzi przez nasz kraj już od jakiegoś czasu, owocuje zmianą sposobu myślenia naszych rodaków o gotowaniu i odżywianiu. Dzięki temu Polacy coraz bardziej doceniają bogactwo pełnowartościowych składników, które oferuje grecka ziemia.

Towarzyszący Vafidisowi w kuchni Robert Sowa, mimo wielu zawodowych sukcesów, swojej pracy również skupia się na działalności edukacyjnej, prowadząc szereg szkoleń, warsztatów i spotkań z młodzieżą.

Po pokazie, nagrodzonym gromkimi brawami, obaj kucharze udali się na stoisko WPHI w Atenach w celu zapoznania się z przedsiębiorcami. W przyjaznej atmosferze wymienili się doświadczeniami i pomysłami z przedstawicielami polskich firm. Jeśli obaj Panowie na dłużej połączą siły możemy mieć nadzieję na silną promocję polskich marek zagranicą. Jak pokazują doświadczenia z coraz częściej organizowanych imprez kulinarnych poza granicami naszej ojczyzny, polskie składniki wciąż są unikatowe i pożądane na wielu rynkach. Świeże warzywa i owoce czy przepyszne słodycze już goszczą na półkach sklepowych zagranicą. A nasze lokalne, narodowe dania takie jak np. popularne „kiszonki”, wciąż stanowią egzotykę dla obcokrajowców, zyskując równocześnie coraz większą popularność.

Targi Horeca były zatem doskonałą okazją dla Greków do zapoznania się z polską kuchnią. Z kolei nasi rodzimi przedsiębiorcy mają szansę promować swoje produkty. Z pewnością wzajemna wymiana doświadczeń zaowocuje jeszcze ściślejszą współpracą między naszymi krajami. Warto zaznaczyć, że eksport polskich produktów zagranicę systematycznie wzrasta. W zeszłym roku odnotowano wręcz rekordowy, bo aż miliardowy obrót handlowy między Polską a Grecją, co oznacza wzrost aż o 23,9% w stosunku do 2014 r. Polski rynek ma zatem ogromny potencjał, jeśli chodzi o eksport produktów zagraniczny.