Ta strona używa cookie. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję

Loading...


Szukaj Menu
A A A wysoki kontrast: A A

Portal Promocji Eksportu



Cypr: produkcja, eksport i import produktów roślinnych

Wyślij Drukuj Pobierz dodał: Marta Szajbel | 2020-03-18 15:33:46
cypr, regulacje prawne, produkty roślinne, rośliny


Jak produkować, eksportować / importować, produkty roślinne na Cyprze?

 

 

Aby wytwarzać, eksportować i/lub importować, przechowywać rośliny i produkty roślinne w Republice Cypryjskiej, należy zarejestrować się w oficjalnym rejestrze roślin zgodnie z ustawodawstwem krajowym i dyrektywami UE 2000 / 29EC, 92/90 / EWG i 93 / 50 / EWG, według Standardów Zdrowia Roślin i Marketingu w dziale Produktów Rolnych, Departamentu Rolnictwa w Ministerstwie Rolnictwa, Rozwoju Wsi i Środowiska.

 

Termin „rośliny” odnosi się do owoców, warzyw, bulw, cebul, kłączy, ciętych kwiatów, gałęzi z liśćmi, ściętych drzew zachowujących liście, liści, kultury tkanek roślinnych, pączków drzewnych, sadzonek, wszelkich innych części roślin, które można określić zgodnie z procedurą, o której mowa w art. 18 ust. 2 dyrektywy UE 2000/29 / WE. Jednocześnie termin „produkty roślinne” odnosi się do produktów pochodzenia roślinnego, nieprzetworzonych lub poddanych prostemu przetworzeniu.

 

Procedura aplikacji

„Wniosek o rejestrację w rejestrze urzędowym” można złożyć za pośrednictwem PSC Cyprus lub poprzez bezpośredni kontakt z organem właściwym:

Departament Rolnictwa

Ministerstwo Rolnictwa, Rozwoju Wsi i Środowiska (Plant Health and Marketing Standards of Agricultural Products Sector, Department of Agriculture, Ministry of Agriculture, Rural Development and Environment)

1412 Nikozja

Tel.: +357 22408626/628/629

Fax: +357 22408679

E-mail: inspection@da.moa.gov.cy

Do wniosku należy dołączyć kopię dowodu rejestracyjnego firmy.

 

Kontrole przeprowadzane są na miejscu przez upoważnionych funkcjonariuszy w celu spełnienia wszystkich warunków wstępnych, wymienionych w części „kryteria kwalifikowalności”. Wnioskodawca zostaje poinformowany w kwestii decyzji dot. rejestracji w ciągu trzech miesięcy od daty wypełnienia formularz.

 

Obowiązki i nadzór

Zarejestrowani producenci/eksporterzy/importerzy roślin i produktów roślinnych przed wprowadzaniem do zastosowania szkodliwych substancji są zobowiązani do przestrzegania przepisów dot. środków ochronnych.

Rozporządzenia z 2003 i 2005 r. oraz dyrektywy 93/50 / WE i 92/105 / WE mają na celu między innymi:

 

  • utrzymanie zaktualizowanego planu pomieszczeń, w których uprawiane są, produkowane, przechowywane lub wykorzystywane jako magazyny zbiorowe lub centrum wysyłkowe zarówno rośliny jak i produkty roślinne
  • prowadzenie ewidencji roślin i produktów roślinnych zakupionych w celu przechowywania lub sadzenia (okres przechowywania wszystkich dokumentów związanych z ww. kwestią to 12 miesięcy),
  • wyznaczenie wykfalifikowanej osoby posiadającej odpowiednie doświadczenie techniczne w kwestii produkcji, zdrowia roślin do współpracy z właściwym organem;
  • przeprowadzanie odpowiednich obserwacji w sposób określony w wytycznych wydanych przez właściwy organ;
  • zapewnienie dostępu właściwym organom, w celu kontroli i / lub pobierania próbek, oraz do odpowiednich rejestrów lub innych powiązanych dokumentów,
  • udzielenie informacji o obecności organizmów szkodliwych;
  • powiadomienie Urzędu w przypadku zakończenia świadczenia usług.

 

Ponadto dyrektor Departamentu Rolnictwa ma prawo zbadać, po uprzednim zgłoszeniu przez upoważnionych do ww. kwestii urzędników, czy doszło do naruszenia bądź złamania przepisów odpowiedniego prawa, po czym określa sankcje zgodnie z charakterem popełnionego przestępstwa. W przypadku stwierdzenia niezgodności podczas wyżej wspomnianych kontroli właściwy organ powiadamia usługodawcę i wyznacza termin określony wstępnie na okres piętnastu (15) dni na przedstawienie swoich opinii w formie pisemnej.

 

Na podstawie:

http://www.businessincyprus.gov.cy

http://www.moa.gov.cy/moa/da/da.nsf