Ta strona używa cookie. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję

Loading...


Szukaj Menu
A A A wysoki kontrast: A A

Portal Promocji Eksportu



Sektor rolny na Cyprze

Wyślij Drukuj Pobierz dodał: Marta Szajbel | 2020-02-06 09:33:44
cypr, sektor rolno-spożywczy


Produkty rolne są ważnym składnikiem gospodarki cypryjskiej, stanowiącym około 30% krajowego eksportu. Obserwuje się, iż w ostatnich latach cypryjskie rolnictwo nabiera tempa, oferując rynkowi międzynarodowemu stale rosnącą gamę typowo śródziemnomorskich produktów rolno-spożywczych. W chwili obecnej na Cyprze funkcjonuje ponad 30 eksporterów świeżych produktów, z których zdecydowaną większość stanowią producenci rolni. Od roku 2004, kiedy to Cypr przystąpił do Unii Europejskiej wszystkie produkty eksportowe spełniają europejskie progi jakości jak i normy fitosanitarne.

Główne produkty eksportowe Cypru, to przede wszystkim świeże owoce cytrusowe, winogrona, melony, warzywa i aromatyczne zioła. Cypr coraz częściej zaczyna eksportować także inne produkty rolno-spożywcze, takie jak soki owocowe i warzywne oraz produkty mięsne i rybne. Istotną wartość eksportową dla Cypru posiadają również produkty akwakultury, a w szczególności okoń morski i leszcz morski. Należy nadmienić, iż około 65% całkowitej produkcji krajowej kierowane jest na eksport, głównie na rynki we wschodniej części Morza Śródziemnego, na Bliski Wschód i do USA. Sektor akwakultury stanowi około 75–80% zarówno pod względem wielkości i wartości całkowitej krajowej produkcji rybołówstwa, jak i całkowitej krajowej wartości akwakultury w 2015 r.

 

 

Na podstawie:

https://www.mof.gov.cy

https://www.cyprustradeny.org

http://www.ccci.org.cy

https://stat.gov.pl 

https://www.mof.gov.cy/mof/cystat/statistics.nsf/All/4127F8DDA289EFC2C22582040024E8A1/$file/Cyprus_External%20_Trade_Statistics-2018_VOLIV-301219.pdf?OpenElement