Ta strona używa cookie. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję

Loading...


Szukaj Menu
A A A wysoki kontrast: A A

Portal Promocji Eksportu



Żywność: najważniejsze produkty eksportowe Grecji

Wyślij Drukuj Pobierz dodał: Marta Szajbel | 2020-01-28 13:51:23
żywność, rynek grecki, grecki eksport


Żywność grecką podzielić można na kilka charakterystycznych kategorii, począwszy od niszowych takich jak Masticha Chios, oliwki Kalamata, Kozani Saffron czy pistacje Egina - po szeroko dostępne charakterystyczne dla greckiej diety specjały, takie jak jogurt grecki, oliwa z oliwek czy grecki miód - do produktów objętych chronioną nazwą pochodzenia (PDO) jak na przykład feta.

Akwakultura jako podsegment produkcji żywności, stanowi jeden z szybciej rozwijających się sektorów greckiej gospodarki. Około 90% wartości sektora jest napędzane przez dwa główne produkty rybne zajmujące wysokie pozycję na światowych rynkach. Grecka produkcja w sektorze akwakultury posiada ogromny potencjał wzrostu i znana jest z wysokiej jakości produktu.

Większość tradycyjnych produktów greckich posiada znaczny potencjał eksportowy i dużą wartość dodaną na rynkach międzynarodowych. Najważniejsze możliwości inwestycyjne odnotowuje się w następujących obszarach:

  • Modernizacja łańcucha dostaw w celu zapewnienia efektywności
  • Rozwój innowacyjnych produktów końcowych wokół tych cennych upraw
  • Możliwości marketingowe i sprzedażowe w celu penetracji rynków
  • Połączenie lokalnej produkcji i know-how z takimi inwestycjami może przynieść wysokie zyski inwestorowi zainteresowanemu strategicznymi inwestycjami w tym sektorze.

 

Na podstawie: enterprisegreece.gov.gr