Ta strona używa cookie. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję

Loading...


Szukaj Menu
A A A wysoki kontrast: A A

Portal Promocji Eksportu



Grecja: Zwiększony popyt na drób

Wyślij Drukuj Pobierz dodał: Marta Szajbel | 2019-04-11 10:39:30
drób, analiza, rynek drobiu, grecja, popyt

Zwiększony popyt na mięso drobiowe szansą dla polskich producentów.

W ostatnich latach samowystarczalność produkcji drobiu w Grecji sięga ok 70%, podczas gdy w latach 90. liczba ta wynosiła aż ok 95% całości popytu. Zmiana uwarunkowana jest w głównej mierze zwiększoną tendencję Greków do wprowadzania zdrowej diety, ale i stosunkowo niskiej cenie drobiu w porównaniu do cen innych rodzajów mięs. W związku z powyższym w ostatnich latach zaobserwowano zwiększoną potrzebę zaspokojenia popytu krajowego poprzez import.

W greckim sektorze drobiarskim (produkcja jaj i kurczaków) funkcjonuje obecnie ok 45-50 przedsiębiorstw, a ok 2 tys rolników zajmuje się produkcją zwierzęcą współpracując ze zorganizowanymi przedsiębiorstwami. Grecka produkcja kurczaka koncentruje się w 45% w rejonie Epiru, 27% w Grecji Środkowej a 18% w Macedonii i Tracji. Szacuje się, że w ostatnich latach grecka produkcja mięsa drobiowego wynosi 220-250 tysięcy ton, czyli ok 120 milionów kurcząt. Według danych Eurostatu w roku 2018 Grecja wyprodukowała ok 219 tys. ton mięsa drobiowego, podczas gdy całkowita produkcja mięsa drobiowego w UE zanotowała rekordowy poziom sięgający 15,2 miliona ton. Zgodnie z informacjami, ok 70% produkcji mięsa drobiowego w UE pochodzi z pięciu państw członkowskich:

  • Polski (16,8%),
  • Wielkiej Brytanii (12,9%),
  • Francji (11,4%),
  • Hiszpanii (10,7%)
  • Włoch (8, 5%).

Szacuje się, że zużycie kurczaka w przeliczeniu na jednego mieszkańca Grecji wynosi ok 24 kg, podczas gdy średnia ta na poziomie europejskim wynosi 28 kg. Informacje podają, że w ramach zaspokojenia popytu krajowego, do Grecji importuje się średnio około 80-90 tysięcy ton kurczaka. Praktycznie całość importu pochodzi z Bułgarii, Włoch, Rumunii, Polski i Holandii.

Około 90% mięsa drobiowego pochodzącego z importu kierowana jest do restauracji i hoteli jak i niektórych gałęzi przemysłu przetwórczego i produkcyjnego.

 

Na podstawie:

https://www.naftemporiki.gr/finance/story/1461629/oi-ellinopoiiseis-kotopoulon-apeili-gia-tous-ptinotrofous