Ta strona używa cookie. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję

Loading...


Szukaj Menu
A A A wysoki kontrast: A A

Portal Promocji Eksportu



Branża HORECA szansą dla polskiego biznesu

Wyślij Drukuj Pobierz dodał: Marta Szajbel | 2018-12-03 10:39:22
targi, wizytacja, wspolpraca, grecja, polska, hotelarstwo, promocja

W poszukiwaniu nowych możliwości eksportowych dla polskich przedsiębiorców branży HORECA zespół Zagranicznego Biura Handlowego PAIH w Atenach wizytował targi Xenia.

W dniach 24-26 listopada w Athens Metropolitan Expo odbyły się Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hotelarskiego Xenia 2018. Podczas targów wystawiające się firmy zaprezentowały swoją ofertę dot. kompleksowego wyposażenia restauracji, kawiarni, innych lokali gastronomicznych oraz hoteli i mniejszych obiektów noclegowych. W poszukiwaniu nowych możliwości eksportowych dla polskich przedsiębiorców branży HORECA zespół Zagranicznego Biura Handlowego PAIH w Atenach wizytował targi Xenia.

xenia1

Odwiedzający targi mieli okazję zapoznać się z szeroką ofertą, w skład której wchodziły między innymi: meble, oświetlenie, tekstylia hotelowe i elementy wystroju wnętrz, ale także rozwiązania informatyczne, systemy zarządzania hotelem, automatyka budynkowa czy środki zapewniające czystość. Ofertę uzupełniały usługi projektowe oraz infrastruktura rekreacyjna (baseny, spa, place zabaw) Targi Xenia to ważne wydarzenie branży hotelarskiej, restauracyjnej i cateringowej stanowiące doskonałą okazję dla polskich przedsiębiorców do wejścia na rynek grecki i nawiązania kontaktów z producentami i dostawcami rozwiązań dla biznesu. 

xenia2

Dużą szansą dla polskiego eksportu do Grecji jest rynek produktów rolno-spożywczych oraz asortyment branży HORECA. Grecki import sektora rolno-spożywczego szacowany jest na w chwili obecnej na ok. 5,5 mld Euro. Udział polskiego eksportu do Grecji w tym sektorze systematyczne wzrasta. Według danych opublikowanych przez Grecki Urząd Statystyczny (ELSTAT) wynika, że średnia roczna konsumpcja per capita żywności i napojów w Grecji w 2014 roku, wyniosła 2,5 tys. Euro i była wartością znacznie wyższą od średniej konsumpcji w Unii Europejskiej, która wyniosła 1,7 tys. Euro na mieszkańca. Grecki rynek żywności i napojów oraz przemysł gastronomiczny jest najszybciej rozwijającym się w całym basenie Morza Śródziemnego.

Zespół Zagranicznego Biura Handlowego PAIH w Atenach przeprowadził liczne rozmowy z przedsiębiorcami greckimi zainteresowanymi współpracą z rynkiem polskim.

Wszystkich przedsiębiorców polskich zainteresowanych współpracą z greckim rynkiem serdecznie zapraszamy do uczestnictwa w największych targach branży HORECA w Grecji, które odbędą się w lutym 2019. Podczas targów HORECA 2019 ZBH Ateny posiadać będzie własne stoisko promocyjne.

 

Szczegóły już wkrótce.