Ta strona używa cookie. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję

Loading...


Szukaj Menu
A A A wysoki kontrast: A A

Portal Promocji Eksportu



Seminarium wraz z pokazem unikalnej wołowiny premium z Polski.

Wyślij Drukuj Pobierz dodał: Marta Szajbel | 2017-03-02 14:15:40
wołowina, wphi, grecja, promocja, polskie mięso, vafidis, kuchnia polska

W dniu 22 lutego 2017 r. w Atenach w siedzibie renomowanego Klubu Szefów Kuchni Leshi Arhimageiron Ellados – Chef Club, odbyło się Seminarium wraz z wyjątkowym pokazem kulinarnym unikalnej wołowiny premium z Polski z certyfikatem jakości QMP.

 

IMAG1295

 

W dniu 22 lutego 2017 r. w Atenach w siedzibie renomowanego Klubu Szefów Kuchni Leshi Arhimageiron Ellados – Chef Club, odbyło się Seminarium wraz z wyjątkowym pokazem kulinarnym unikalnej wołowiny premium z Polski z certyfikatem jakości QMP. Europejski certyfikat jakości Quality Meat Program (QMP) gwarantuje wyjątkową smakowitość, kruchość i aromat mięsa wołowego. System QMP wymaga 100% kontroli nad każdym etapem produkcji. Wymagana jest najlepsza genetyka bydła mięsnego, wolny wybieg dla stada, naturalne, certyfikowane pasze, kontrolowany niski wiek uboju, selekcja najlepszych tusz i sezonowanie mięsa w zakładzie. Wszystkie standardy gwarantują wyjątkowo kruchą, delikatną i soczystą wołowinę. Więcej informacji na www.qmpbeef.eu.

Spotkanie poprowadził Teo Vafidis Szef Kuchni i Ekspert Kulinarny – Członek Honorowy Chef’s Club of Greece, a także reprezentant Poland Branch Office Chef’s Club of Greece. Teo Vafidis zasiada w Jury International Taste & Quality Institute – iTQi (Międzynarodowy Instytut Smaku i Jakości). Jest jednym z najbardziej zasłużonych promotorów polskich specjalności żywnościowych w Grecji.

W seminarium wzięło udział ok. 60 przedstawicieli firm greckich specjalizujących się w imporcie wołowiny premium do sektora Ho.Re.Ca. Podczas pokazu mistrz Vafidis w sposób niezwykle profesjonalny prezentował proces produkcji oraz wyjątkowość polskiej wołowiny premium oraz zachęcał do degustacji przyrządzanej przez mistrza wraz z zespołem kucharzy.

Mirosław Gojdź, Radca, Kierownik WPHI Ambasdsy RP w Atenach w wystąpieniu stwierdził, że wymiana handlowa pomiędzy Polską i Grecją jest najlepsza w historii. Dotyczy to także dostaw polskiej wołowiny na rynek grecki. Z korzyścią dla obu państw kuchnia grecka powinna być z oparta o polską wołowinę.

IMAG1305

W ramach networkingu przedstawiciele Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego oraz pracownicy WPHI Ateny prowadzili rozmowy biznesowe. Wyjątkowość polskiej wołowiny oraz wybitny smak mięsa premium został doceniony przez ekspertów uczestniczących w spotkaniu. Seminarium było profesjonalnie przygotowane i stanowiło doskonały grunt do nawiązania dalszych relacji biznesowych. Greccy przedsiębiorcy z entuzjazmem wypowiadali się o polskiej ofercie wołowiny prermium.